Stanowisko ORA w sprawie wynagrodze艅 za us艂ugi prawne 艣wiadczone z urz臋du

Na posiedzeniu w dniu 24 listopada Okr臋gowa Rada Adwokacka przyj臋艂a jednog艂o艣nie stanowisko stanowi膮ce apel do 艣rodowiska s臋dziowskiego dotycz膮cy wynagrodze艅 za 艣wiadczone z urz臋du us艂ugi prawne.

Stanowisko
Okr臋gowej Rady Adwokackiej w Lublinie
z dnia 24 listopada 2022 roku

Okr臋gowa Rada Adwokacka w Lublinie zwraca si臋 z apelem do 艣rodowiska s臋dziowskiego o uwzgl臋dnianie przy rozpoznawaniu wniosk贸w adwokatek i adwokat贸w co do zas膮dzania wynagrodze艅 za 艣wiadczone us艂ugi prawne z urz臋du:

• stawek analogicznych jak w sprawach z wyboru,
  • wielokrotno艣ci stawki minimalnej tam, gdzie wysoko艣膰 stawki minimalnej i nak艂ad pracy rozmijaj膮 si臋 z poczuciem sprawiedliwo艣ci,
  • wydatk贸w niezb臋dnych do 艣wiadczenia pomocy prawnej z urz臋du.

Okr臋gowa Rada Adwokacka w Lublinie zauwa偶a, 偶e obowi膮zuj膮ce zasady, ukszta艂towane tak偶e w wyniku orzecznictwa Trybuna艂u Konstytucyjnego oraz S膮du Najwy偶szego, pozwalaj膮 na przyznanie przez S膮dy wynagrodze艅 wykraczaj膮cych poza stawki minimalne i tym samym przynajmniej cz臋艣ciowe dostosowanie stawek do aktualnych reali贸w rynkowych. W obliczu braku waloryzacji stawek za pomoc prawn膮 艣wiadczon膮 z urz臋du pomimo up艂ywu wielu lat od ich ustalenia i pomimo kilkukrotnego wzrostu koszt贸w prowadzenia kancelarii wynagrodzenie otrzymywane za 艣wiadczenie pomocy prawnej z urz臋du, w przypadku wielu spraw, nie pokrywa wydatk贸w niezb臋dnych do zapewnienia reprezentacji procesowej. W sprawach skomplikowanych, wymagaj膮cych obszernej analizy prawnej b膮d藕 stanu faktycznego czy wielokrotnego stawiennictwa w s膮dzie, stan taki mo偶e prowadzi膰 do parali偶u podstawowej dzia艂alno艣ci adwokata, utraty stabilno艣ci finansowej kancelarii i w naturalny spos贸b ograniczenia mo偶liwo艣ci prowadzenia spraw z wyboru.

Cz艂onkowie Adwokatury, wype艂niaj膮c zobowi膮zania wynikaj膮ce z wykonywania zawodu zaufania publicznego, nigdy nie uchylali si臋 od wsp贸艂odpowiedzialno艣ci za prawid艂owe funkcjonowanie systemu pomocy prawnej z urz臋du. Jednak nie do zaakceptowania jest, aby to adwokatki i adwokaci udzielaj膮cy pomocy prawnej z urz臋du ponosili faktyczny ci臋偶ar finansowy polityki spo艂ecznej pa艅stwa.

Okr臋gowa Rada Adwokacka w Lublinie przypomina, 偶e gwarancj膮 rzetelnego procesu jest istnienie skutecznego systemu pomocy prawnej 艣wiadczonej z urz臋du, za艣 bez prawa do rzetelnej i profesjonalnej pomocy prawnej 艣wiadczonej z urz臋du nie ma pe艂nej realizacji konwencyjnego i konstytucyjnego prawa do s膮du, kt贸rego cz臋艣ci膮 jest prawo do r贸wno艣ci broni wszystkich stron post臋powania.

Udost臋pnij:

Podobne informacje w kategorii:

KONCERT NOWOROCZNY _ ADWOKACI I RADCOWIE PRAWNI Z POMOC膭 DLA ZWIERZ膭T

Niezapomnianych wra偶e艅 dostarczy艂a nam Lubelska Orkiestra Muzyki Rozrywkowej "FeelHarmonia" za co ogromnie dzi臋kujemy!

Niezwyk艂膮 atrakcj膮 wieczoru byli podopieczni Fundacja Epicrates - kt贸rzy skutecznie przekonali naszych go艣ci, 偶e gady to wspania艂e zwierz臋ta oraz gor膮ce licytacje dzie艂 przekazanych na ten szczytny cel przez naszych izbowych koleg贸w-pisarzy Max Czornyj oraz Franciszek Pi膮tkowski!!!

Wielkie podzi臋kowania nale偶膮 si臋 r贸wnie偶 naszym partnerom Willa Win Cukiernia Sowa oraz Za kulisami za wspania艂y pocz臋stunek 馃憦

Nasi go艣cie otworzyli serca dzi臋ki czemu bezdomne zwierzaki zebra艂y mn贸stwo dobrej jako艣ci karmy, legowisk, akcesori贸w oraz sporo 艣rodk贸w na diagnostyk臋 i leczenie.

Fot. B. Sto艂ecki

Spotkanie Noworoczne Adwokatury Lubelskiej

Dziekan i Okr臋gowa Rada Adwokacka w Lublinie serdecznie zapraszaj膮 do udzia艂u w Spotkaniu Noworocznym Adwokatury Lubelskiej, kt贸re odb臋dzie si臋台 w sobot臋 4 lutego 2023 r., od godz. 19.00, w hotelu Ibis Styles Lublin Stare Miasto (Aleja Solidarno艣ci 7).

Koszt udzia艂u w wydarzeniu dla cz艂onk贸w Izby Adwokackiej w Lublinie to 60 z艂, natomiast op艂ata za uczestnictwo os贸b towarzysz膮cych, nieb臋d膮cych cz艂onkami Izby, to 210 z艂.

Cena obejmuje wy艣mienit膮 trzydaniow膮 kolacj臋 z winem, bufet deserowy, napoje zimne i gor膮ce. Muzyk臋 do ta艅ca zapewni znakomity DJ. Dodatkowo mo偶liwy b臋dzie zakup alkoholu w barze hotelowym w cenach preferencyjnych, jak r贸wnie偶 korzystanie z w艂asnych alkoholi, bez konieczno艣ci dop艂aty.

Obowi膮zuj膮 stroje wieczorowe.

Ponadto hotel Ibis Styles Lublin Stare Miasto przygotowa艂 dla Kole偶anek i Koleg贸w spoza Lublina dedykowan膮 ofert臋 noclegow膮.

Ilo艣膰 miejsc jest ograniczona do 200, o udziale decyduje kolejno艣膰 zg艂osze艅 i dokonanie wp艂aty.

Zg艂oszenia wraz z potwierdzeniem wniesienia op艂aty prosimy kierowa膰 do czwartku, 26 stycznia 2023 r. na adres [email protected] ze wskazaniem:
- os贸b uczestnicz膮cych w wydarzeniu (imi臋 i nazwisko), z informacj膮 czy s膮 cz艂onkami Izby oraz
- preferowanego menu (do wyboru s膮 dania wegetaria艅skie lub mi臋sne).

Op艂aty nale偶y dokona膰 na numer rachunku bankowego ORA Lublin 鈥 nr: 49 8689 0007 7000 4528 2000 0010, tytu艂 przelewu 鈥濻potkanie Noworoczne Adwokatury Lubelskiej鈥.

W przypadku pyta艅 dotycz膮cych spotkania prosimy o kontakt drog膮 mailow膮 z Monik膮 Rechulicz: [email protected]

Partnerem wydarzenia jest salon Lexus 鈥 Lublin.